Dzielarki do ciasta są używane w piekarniach do dzielenia dużych ilości ciasta na porcje o jednakowej wielkości za pomocą jednego lub dwóch tłoków lub noża.
Hydrauliczne dzielarki mogą być manualne lub automatyczne, znacznie ułatwiają pracę i zwiększają wydajność produkcji w piekarniach. Dzielarki do ciasta są niezwykle proste w użyciu, nie musisz mieć żadnych specjalnych kwalifikacji, aby obsługiwać maszynę do dzielenia ciasta. Dodatkowo dzielarki nie zajmują wiele miejsca, można je wygodnie przestawiać, ponieważ wyposażone są w kółka.
W piekarniach niezbędna jest dzielarka do chleba
Dzielarka ciasta jest niezbędnym sprzętem stosowanym w przemyśle cukierniczym i piekarniczym. Ma pomóc w zaokrąglaniu ciasta i wspomaganiu podziału wolumetrycznego. Istnieją różne rodzaje ciast, a ich dzielenie, rolowanie lub zaokrąglanie stanowi wyzwanie dla pracy wykonywanej ręcznie. To jest powód, dla którego dzielarki do ciasta są tak popularne, ponieważ ułatwiają ten proces za pomocą systemu mechanicznego.
Zaletą dzielarek do chleba jest to, że są to bardzo precyzyjne maszyny o niewiarygodnie wysokiej wydajności. To sprawia, że praca piekarni jest o wiele łatwiejsza, ponieważ nie wymaga pracy ręcznej. Na rynku dostępne są różne rodzaje dzielarek do ciasta, automatyczne i manualne, a wybór odpowiedniego urządzenia zależy wyłącznie od rodzaju ciasta, z którym pracujesz. Zawsze powinieneś wybierać dzielarkę do ciasta w oparciu o ilość pracy do wykonania i rodzaj ciasta, które chcesz podzielić i uformować.
Większość dzielarek do ciasta jest wyposażona w sprzęt ze stali nierdzewnej, co jest standardem branżowym. Z pewnością dzielarka do chleba usprawnia proces cięcia i dzielenia porcji ciasta, ułatwiają pracę w branży piekarniczej i cukierniczej, ponieważ nie musisz spędzać godzin na ręcznym nawijaniu, zaokrąglaniu i cięciu ciasta. Umożliwi to utrzymanie wyższych standardów jakości, zmniejszenie wysiłku fizycznego i pozwoli za każdym razem na większą wydajność i produktywność.